Stawki VAT w gastronomii. Pełne wyjątków i pułapek
Osiągnięcie sukcesu w branży gastronomicznej wymaga od przedsiębiorców wiele wysiłku oraz gotowości na nagłe i niespodziewane zmiany.
Jednym z wielu trudnych zagadnień w branży HoReCa (ang. Hotel, Restaurant, Catering) jest również ustalenie właściwej stawki VAT dla różnych produktów i usług ze swojej oferty.
Marek Przybylski, radca prawny, doradca podatkowy, menedżer, w tym kontekście zauważa:
„Choć dla wielu przedsiębiorców podział czynności opodatkowanych i zwolnionych z VAT wydaje się oczywisty, ponieważ powinny stanowić dostawę towarów albo świadczenie usług (bądź też ich specyficzne postacie w obrocie międzynarodowym), to jednak w przypadku szeroko pojętej gastronomii zaliczenie do towarów albo usług nie oznacza zakończenia procesu ustalania właściwej stawki VAT”.
#WIĘCEJ artykule na stronie horecatrends.pl: