Nowa matryca stawek VAT
Dla podatników, którzy dokonują sprzedaży towarów/usług ze stawkami obniżonymi nowa matryca stawek oznacza całkowicie nową rzeczywistość. Będą oni musieli przeprowadzić kompleksowy przegląd poszczególnych towarów i usług i dokonać ich „przeklasyfikowania” dla potrzeb nowych przepisów i przyporządkowania nowych stawek VAT.
Wprowadzenie od 1 lipca tzw. nowej matrycy stawek VAT oznacza nowe brzmienie załączników nr 3 i nr 10 do ustawy o VAT, w których wskazano towary i usługi opodatkowane obniżonymi stawkami VAT (odpowiednio 8% i 5%). Zmiana polega na całkowitym odejściu od stosowania dla potrzeb stawki obniżonej dotychczasowej klasyfikacji towarów PKWiU 2008, na rzecz:
- CN (unijnej nomenklatury scalonej) – w odniesieniu do towarów,
- PKWiU 2015 – w odniesieniu do usług.
- owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne – z 8% na 5%,
- pieczywo każdego rodzaju, włącznie z ciastkami – 5% (wcześniej były stosowane trzy stawki 5%, 8% i 23% w zależności od terminu przydatności do spożycia),
- zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna – w tym również dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego – z 8% na 5%,
- musztarda, niektóre przyprawy przetworzone – z 23% na 5%,
- niektóre przyprawy nieprzetworzone – z 5% na 8%,
- homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) – z 5% na 23%,
- lód – używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – z 8% na 23%.